Testépítés
Így kezdődött...
Testépítés a gimi alatt
Gyurma az egyetem alatt...
Becsap a ménkő, azaz ki/mi döntött le a lábamról...
Gyurma nélkül...
Epizód 4 - Az új remény...
Táplálék-kiegészítők és én...
Miért van szükség táplálék-kiegészítőkre, hogy érdemes enni?
Mi így csináljuk...
Az edzőtárs...
 
Így kezdődött...
1994 nyara:
Igaz általános iskolában úszótagozatos osztályba jártam, valahogy mindig is kis vékony-dongájú gyerek voltam. Mindig voltak nálam erősebbek, én pedig kis félénk srác voltam, főleg a lányokkal. Sokat gondolkodtam mit kéne tenni. 16 évesen megint elkezdtem nyáron úszni, mivel jó formába lendültem, el is indultam a Balaton-átúszáson Révfülöp és Boglárlelle között (5200m). Ezt sikerült és majdnem percre pontosan 3 óra alatt teljesítenem. Itt volt egy jó sztorii, amit elmesélek :)
Anyu átjött, hogy a célnál várjon, majd együtt felültünk az egyik visszainduló hajóra, amivel a versenyzőket díjmentesen visszaszállították. Egy helyes kis huszonéves csaj mellé ültünk, és annyu rögtön elkezdett dicsekedni neki, hogy az ő drága 16 éves fia (ÉN:) 3 óra alatt átúszta a Balatont. Mire a csaj, hogy neki 1:20 alatt sikerült, és ő lett a 2-ik helyezet :) Mint kiderült, a csajszi hosszútáv-úszó volt, és napi 30-35 km.eket szokott úszni. Ennyit erről...
Az átúszás után, nyár elteltével az egyik haverom felvetette az ötletet, hogy miért nem kezdünk el kondi terembe járni. Ahogy szokott lenni, volt egy mindentudó srác ismerőse, aki csinált nekünk edzéstervet stb...
Hát el is kezdtem járni, haverom meg nem mivel ő máshova került tanulni. Úgyhogy egyedül, de kitartóan elkezdtem a lassú de biztos növekedést...
 
Testépítés a gimi alatt
1994 ősz:
Először nagyon gyík voltam a gyurodába, aztán jött az első áttörés és kiment az 50 kg fekvenyomva. Ez nagy szám volt akkor, mivel simán csak a rúddal (20 kg) kezdtem szériázni. A gimi alatt viszonylag egyedül edzettem csak Ajkán a "centerben", ami először a Bányásztelepnél volt. Hamar sok jó havert szereztem a gyurodában, és többekkel a mai napig nagyon jó haverok vagyunk, és gyakran eljárunk bulizni, mikor Ajkára megyek haza.
A gimis osztályban is volt két haverom, akik aktívan testépítettek, az egyikkel később az egyetemen is együtt tanultunk és gyúrtunk...
 
Gyurma az egyetem alatt...
1997 ősz:
Az egyetem kezdetére már mondhattam magamról, hogy nem voltam az, akit egy szellő is elfújt volna. Az egyetem alatt sok helyen edzettem. Volt, mikor az ajkai centerbe, volt mikor az egyetem termébe mentünk a haverral 1-1 lyukas órában. Volt egy időszak, mikor a Veszprémi Top Gym-be jártunk. Ekkor már mondhattuk magunkról a haverral, hogy "Nagydarabok" vagyunk :)
Itt is sok jó havert szereztünk a gyurodában. Szép idők voltak...
 
Becsap a ménkő, azaz ki/mi döntött le a lábamról...
2001 tavasz:
Épp csúcsformában voltam, ezt onnan lehetett tudni, hogy már nem hitték el, hogy mindezt KOX nélkül értem el, és többen hitetlenkedve álltak előttem, hogy ezt lehet tisztán is csinálni. A fekvenyomás már 110 kg-val ment a széria (4*6), mikor hirtelen...
Megismerkedtem (újból), most már véglegesen a leendő asszonyommal. Ez 2000 szilveszterén történt.
Minden szép és jó volt, ám 3 hónappal később elkaptam egy vírusos torokfertőzést. Ez merőben új élmény volt számomra, mivel talán a sportolásnak köszönhetően nem is emlékeztem, hogy mikor voltam utoljára beteg. El is mentem a háziorvoshoz, aki felvilágosított, hogy már 2 éve nem hozzá kéne mennem, mert ő a gyermek-orvosom, és 21 éves lévén már a körzeti orvoshoz kéne mennem. Néztem ártatlanul, hogy szerencsére én ezt nem tudtam, mivel nem szoktam beteg lenni. A vége végül is az lett, hogy senki sem tudta mi a bajom, és csak erős antibiotikumokat kaptam. Közben olyan durva lett a betegség, hogy a torkommár annyira fájt, hogy folyadékot sem bírtam nyelni, csak akkor, mikor megittam egy brutál fájdalom csillapítót. Akkor volt 30 percem, hogy igyak valamit. Ekkor gyorsan megittam pár liter jó cukros teát. Ennek köszönhető, hogy nem kerültem korházba. Kb 1 hónap alatt legyűrtem a kórt, de megvolt az eredménye. Az első 1 hét alatt 8 kg-t lefogytam...
Mivel így 1 hónap kiesett a suliból is, ekkor úgy határoztam, hogy először behozom a tanulnivalót, ésmajd utánna kezdem újra a gyurmát. Na ez nagy "hiba" volt, mert utánna mindig volt valami, ami a gyurma elé jött (tanulás/tanítás stb.)...
 
Gyurma nélkül...
Miután befejeztem az egyetemet, feljöttem Pestre dolgozni, és persze munka mellet a tanítást sem hagytam abban. Így napjaim kb reggel 7-kor kezdődtek, és olyan este 8-kor fejeződtek be, miután elment a nebuló. Ebbe nem nagyon fért bele a gyurma, meg edzőtársam sem lett volna, úgy pedig szerintem elég unalmas lejárni.
Persze nem volt jó érzés, hogy már nem vagyok a régi formába.Az összes ismerős/haver is elkezdte mondogatni (élükön anyuval és asszonnyal), hogy hogy lefogytam stb.,és az volt a legszomorúbb, hogy igazuk volt. Egyre többet gondolkoztam azon, hogy újra kéne kezdeni, és ismét NADDARABnak lenni :) de kivel?
 
Epizód 4 - Az új remény...
2006 tavasz:
Egyik régi haverom/edzőtársam/osztálytársam miután visszajött 2 éves amcsis "kiruccanásából", Pesten kezdett melózni, és tőlünk nem messze szerzett albit, és szerencsére fel is vetette az ötletet, hogy kezdjünk el újból gyurmázni! Tetszett az ötlet, egészen felvillanyozódtam, és el is kezdtünk keresni a környéken (7.ker.) keresni valami kis gyurodát. Találtunk is, a Rottenbilleren a Millenium Fitness-t. Viszonylag jól felszerelt,és pesti árakhoz képest türhetőnek mondható terem jó arcokkal :) (pláne, hogy mi is elkezdtünk oda járni :)
Heti 4-szer kezdtünk el megint járni. Mondanom sem kell mondani, milyen rosszul ment a gyurma 5 év kihagyás után, hisz mikor abbahagytam akkor 110-zel ment a csöcs, most pedig 50-nel szenvedtem, mint egy kezdő.
Meglepetésemre, azonban roham tempóval kezdtem el visszanyerni mind a régi súlyom, mind a régi erőm (és persze az étvágyam is :) .
Alig telt el 3 hónap és szinte mindenben a régi súlyokkal tudtam dolgozni, egyedül a csöcs megy még "csak" 90-vel a szériában (5*8).
Olyan jó ismét NADDARABNAK lenni :) Mint a régi szép időkben, meló után leugrunk a haverral egy 1.5 órára gyurmázni, dumálni a haverokkal és még "jó" alakunk is lesz tőle, kell ennél több?!?
 
Táplálék-kiegészítők és én...
Sok hozzá nem értőben összekeveredik a táplálék kiegészítők és a dopping szereknek a fogalma. Úgyhogy fontosnak tartom tisztázni ezt a két dolgot még az elején:
1. Táplálék-kiegészítő:
Ezek olyan készítmények, amelyek természetes alapanyagok felhasználásval készülnek és általában a verseny-sportolók is szedik, mert NEM DOPPINGSZER. Nincsenek mellékhatásai. Ezek általában különböző fehérjekészítmények, ha tetszik nem mások, mint darált hús, ami por alakú, és tejcivel lehet inni :)
2. Doppingszerek:
Ezeket az különbözteti meg a Táplálékkiegészítőktől, hogy ezek HORMON-tartalmú gyógyszerek, amiket pl. csontritkulásos betegeknek írnak fel. Viszont, ha ezt egy egészséges ember szedi be, akkor nála gyors növekedést eredményez, aminek azonban nagyon sok és súlyos mellékhatása van. Sajnos sokan választják ezt az utat, mert türelmetlenek, de a KÖNNYEBB ÚT NEM MINDIG A JOBB, sőt!!!
 
Miért van szükség táplálék-kiegészítőkre, hogy érdemes enni?
Meglátásom szerint két fő oka lehet annak, ha valaki táplálék-kiegészítőt szed. Az edzés elkezdése után az ember előbb-utóbb elér egy olyan szintet, ahol a fejlődés nagyon lelassul, és hiába jár le edzeni, még a meglévő állapotot is nehéz fenntartani. Ez azért van, mert ugye az új izomzat abból a plussz bevitt kalóriából épülhet be, amennyivel többet fogyasztunk, mint ami a napi szükség lenne. Ezt a plussz kalóriát egy idő után egyre nehezebb bevinni, mert egyszerűen már nem lehet annyit enni :)
1. Idő: akkor jönnek jól a turmixok, ha egyszerűen nincs időnk enni, de mégis be kéne vinni tápanyagokat. Pl én nem szoktam reggelizni és időm sincsen igazán rá, ezért mikor felkelek, megiszok egy 0.5l-es turmixot, amiben megfelelő arányban protein/ szénhidrát/ zsír/ vitaminok, ami egy teljes értékű reggeli.
2. Fizika: akkor is jól jönnek a turmixok, ha már fizikailag képtelenség több szilárd ételt enni, mert akkor egész nap enned kéne, ezt meg gyorsan le lehet dönteni (na erre a szintre még nem jutottam el :)
 
Mi így csináljuk...
Edzéstervekről:
A sok év alatt már rengeteg féle edzéstervet kipróbáltam. A tapasztalat azt mutatja, hogy a 4 napos az optimális, de a 3 napos is jó lehet. Nem szükséges többször lemenni a gyurodába, mert az izmok nem a gyurma közben fejlődnek, hanem akkor regenerálódnak, mikor pihensz.

Súlyokról:
Szinte bármelyik terembe mentem, mindenhol az edzőnek az volt a kedvenc mondása:
"KIS SÚLLYAL SZABÁLYOSAN"
Ezen mindig jókat röhögünk magunkban, hisz nem hiszem, hogy akiket mondjuk az újságban látni azért lettek akkorák, mert 70-80kg-val nyomtak fekve. Erre szoktuk mi azt mondanki:
"KIS SÚLYOKTÓL LESZNEK A KIS IZMOK"
Mindenkinek meg kell találni azokat a súlyokat, amelyek elég nehezek, és az nem baj, ha mondjuk az utolsó 1-2 ismétlés már nem teljesen szabályos. Persze nem szabad átesni a ló túloldalára, mert a nagy súlyok, amihez nem vagy hozzászokva könnyen sérüléseket okozhatnak. Mindenkinek ismernie kell a saját aktuális határait.
 
Az edzőtárs...
Szerintem fontos, hogy legyen jó edzőtársad. Mitől lesz valakiből jó edzőtárs? Először is nem árt, ha jól el tudsz dumálni vele. Az sem rossz, ha nagyából hasonló szinten vagytok, mert így nem kell minden gyakorlatnál sok-sok súlyt pakolgatni. Másrészt az edzőtárs tud rád figyelni, tehát nyugodt szível megpróbálhatsz egy kicsit több súlyt felpakolni, mert ha mondjuk a vége már éppen nem menni, akkor ő belehúz majd egy kicsit. Én jártam egy keveset egyedül, de úgy nekem nem igazán volt kedvem.
Értesítés
Osszd meg ezt az oldalt :)

Szavazás
Induló 7percmatek.hu weboldalamhoz és egyben diplomamunkámhoz kérném segítséged ennek a rövid kérdőívnek a kitöltésével. A kérdőív két oldal és kb 2 perc alatt kitölthető! Előre is köszönöm segítséged!Kérdőív kitöltése

Keresés
Google
VÁLASSZ NYELVET
Webstatisztika

Kattints ide a statisztikáért

Partnerek

MiMi.hu tudástár: Matematika
 
Nyitólap Magamról Fejlesztés Oktatás Ajánlat Kapcsolat
Szerzői jog (c) 2006. Készítette Czibik Gábor. Minden jog fenntartva.