Könyvajánló
Könyvajánló

Manapság rengeteg matematikával foglalkozó könyv van és ezek között elég nehéz eligazodni. Valaki az elméleti tételsorhoz keres könyvet, de a többség a gyakorlati példák megoldásával bajlódik. Sok tanítványom kér tanácsot, miből érdemes tanulni, illetve sok "ismeretlen" is kérdezi ugyenezt tőlem a emailben/msn-en/telefonon. Az alábbiakban megismerheted, melyek azok a könyvek, amik segítségével annó én is megtanultam a matekot és amit a sok-sok év tanítás során hasznosnak ítélek.

Ezek a tuti könyvek, amikből Te is meg tudod tanulni a matekot!
Könyvajánló

Mivel is kezdjük a tanulást?

Mielőtt bármit elkezdenél gyakorolni, tisztába kell lenned a matematika alapjaival, amit általános iskolában és középiskolában tanul meg az ember. Ehhez szükséges egy jó képletgyűjtemény, ami ezt logikusan felépítve és rendszerezve egy helyen elérhetővé teszi, Ő pedig nem más, mint a:

Négyjegyű függvénytáblázat (fedőneve „A Biblia” :)

Ez egy olyan könyv, amit mindenkinek tudok ajánlani. Az általános iskolásokkal kezdve a gimnazistákon át az egyetemistákig mindenkinek hasznára lehet. A könyvben nemcsak matematika, hanem informatika, fizika, csillagászat, földrajz és kémia képletek is vannak. alapvetően egy ilyen „képletgyűjtemény” azért nagyon hasznos, mert a sokféle képletet, amit adott esetben egy feladathoz használnod kell egy helyen megtalálod, és nem kell a tankönyvben vagy a füzetben lapozgatással töltened az időt. Természetesen arra is figyelni kell, hogy milyen függvénytáblázatot vesz az ember, mivel több féle is kiadó is árul ilyet. Én személy szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó Négyjegyű függvénytáblázatát tartom a legjobbnak, mivel logikusan felépített, és az azonos témához tartozó képletek egy helyen szerepelnek, így hamar megtalálható minden, hisz minden „kézre esik”. Ellentétben más kiadók függvénytábláival, ahol sokat kell lapozgatni, mire valamit meg találsz (ha megtalálod egyáltalán :)) Persze koncentráljunk a matekra és nézzük miért jó ez az egyes nebulóknak:
 • általános iskolásoknak:
  benne vannak az alapvető jelölések, osztási szabályok, hatványozás, nevezetes szorzatok, halmazok. Persze miután egyre többet használja az ember, egy idő után rögzül.
 • gimnazistáknak:
  azért fontos, hogy folyamatosan, lehetőség szerint minél előbb forgassák ezt, mivel egyrészt benne van az összes összefüggés és képlet, amit csak a gimiben tanulnak, másrészt ez egy HIVATALOS PUSKA AZ ÉRETTSÉGIN, mivel ezt lehet használni. Persze mit sem ér, ha nem tudod, hogy mi van benne, és hogy az nagyjából merre található :)
 • egyetemistáknak:
  természetesen még nekik is van benne használható dolog, pl. a deriválás, integrálás és valószinűségszámítás rész. Elsősorban azonban olyan egyetemistáknak ajánlható, akiknek már megkopott a középiskolás anyag, és pl a különböző alakítgatásokhoz szükséges hatványozásokra, nevezetes szorzatokra stb-re nem emlékeznek!
NÉGYJEGYŰ FÜGGVÉNYTÁBLÁZATOK, ÖSSZEFÜGGÉSEK ÉS ADATOK

Milyen típusú feladatok vannak?

Miután már megvannak az alapok, így jöhet a gyakorlás, de hogyan és miből. Alapvetően azt kell látnunk, hogy három típusú feladat van és felkészültségtől függően jók az adott feladatok a gyakorlásra. Íme, hogy szerintem kinek milyen típusú feladatokból érdemes gyakorolni:
 • feladatok megoldások nélkül:
  ezt csak azoknak ajánlom, akik már kenik-vágják a témát, és már csak arra mennek, hogy egy feladatot nem 10 perc, hanem 2 perc alatt csinálják meg.
 • feladatok végeredménnyel:
  ezek a típusú feladatok azoknak jók, akik nagyjából tudják, hogy az adott típusú feladatnak mi a megoldásmenete, így megoldás után le tudják ellenőrizni, hogy jól számoltak-e. Mivel itt csak végeredmény van, ez csak arra hívhatja fel a figyelmet, hogy valahol elszámoltunk valamit (vagy rosszabb esetben logikai hibát követtünk el), de ebből sem tudjuk meg, hogy mi volt a hiba.
 • feladatok részletesen levezetett megoldásokkal:
  ezek azok a feladatok, amiből mindenki nagyon jól tud gyakorolni. Hisz ha el is akadsz közben, meg tudod nézni a megoldásnak azt a részét, ami továbblendít így tovább tudod oldani a feladatot. Itt érdemes arra is figyelni, hogy a megoldás kellően kidolgozott legyen, mert több könyvben van ugyan kidolgozott megoldás, viszont sok helyen annyi alakítást átugranak, hogy már nem követhető a levezetés!
Mivel az emberek nagy többség a harmadik típusú könyveket keresi, ezért kezdjük ezekkel (
feladatok részletesen levezetett megoldásokkal
).
Íme az ajánlatom:

Könyvajánló EGYETEMISTÁKNAK

Bólyai könyvekről általában

Én annó az egyetemi könyvek mellett ezekből tanultam meg az deriválás, integrálás, valószínűségszámítás és differenciálegyenletek mikéntjét. Az összes ilyen könyv egy témakört dolgoz fel. Rövidke kis elméleti részek után, sok-sok nagyon részletesen levezetett kidolgozott feladat található. A feladatok a könnyűtől az egészen nehézig változnak, így mindenkinek tud újat mutatni :) Sok tanítványomnak ajánlottam már és egyik sem bánta meg, hogy beszerezte, ráadásul a többi könyvhöz képest olcsón hozzá lehet jutni.

Bólyai-könyvek: Differenciálszámítás (Bárczy Barnabás)

Ez szinte minden fősulis/egyetemistának kötelező, hisz felöleli majdnem az egész első féléves analízis anyagot. A differenciálszámításon kívül van szó benne a Függvénytani alapfogalmakról és jó kis határérték számításos része is van (sorozatos/függvényes). A különböző féle deriválás mellett (implicit/paraméteres alakban megadott/polárkoordinátás függvények deriváltjai) a differenciálszámítás alkalmazásait is jól kidolgozza a könyv, mint
 • szöveges szélsőértékfeladatok
 • L’Hospital-szabály
 • elemi föggvények Taylor-sorba fejtése
 • egyenletek közelítő megoldása a Newton-módszerrel
 • függvényvizsgálat
BOLYAI-KÖNYVEK - DIFFERENCIÁLSZÁMITÁS

Bólyai-könyvek: Integrálszámítás (Bárczy Barnabás)

Ez is a szakok legtöbbjénél előjön, így szintén kötelező darab. A könyv segítségével nagyon jól begyakorolható a 7 alapszabály. Ezentúl nagyon jól ki van dolgozva benne parciális törtekrebontás módszere, ami nemcsak az integrálásnál, hanem a Laplace-transzformációnál is jól fog jönni. Ezenkívül még több speciális alakú helyettesítéses integrálási módszert találunk benne!
BOLYAI-KÖNYVEK - Integrálszámítás

Bólyai-könyvek: Differenciálegyenletek (Scharnitzky Viktor)

A fentiekhez hasonlóan sok-sok kidolgozott feladatot találhattok itt is. Nagyon jól rendszerezve a differenciálegyenlet tulajdonságai alapján vezet végig a könyv a megoldáson. Azaz, ha tudod, hogy pl. ez egy lineáris elsőrendű inhomogén differenciálegyenlet, akkor ez alapján már meg tudod találni a könyvben, hogy melyik módszerrel kell megcsinálni, és ott több jól kidolgozott feladatot is találsz!
BOLYAI-KÖNYVEK - DIFFERENCIÁLEGYENLETEKS

Bólyai-könyvek: Valószínűség-számítás (Solt György)

A többi Bólyai-könyvhöz hasonlóan itt is rengeteg jól kidolgozott feladatott találunk, kezdve a kombinatorikai alapokkal az eseményalgebrán keresztül a valószínűségszámításig. Ezen belül természetesen taglalja a könyv a feltételes valószínűségszámítást, a teljes valószínűség és a Bayes-tételt. Ezen kívül szó van a könyvben a valószínűségi változókról és azok jellemzőiről (eloszlás, várható érték, szórás stb.) ill. a nevezetes eloszlásokról is!
BOLYAI-KÖNYVEK - VALÓSZINŰSÉGSZÁMITÁS

Obádovics Gyula: Felsőbb matematika

Természetesen nem csak a gyakorláson múlik a dolog. Amennyiben nagyon tuti elméleti könyvet keresel, akkor ez lesz a te könyved. Szinte minden elmélet benne van, ami a fősulis matekhoz kellhet. Ezenkívül ennek van egy feladatgyűjtemény másik kötete is, ahol feladatok vannak megoldásokkal (bár nem kidolgozottakkal)
Obádovics Gyula: Felsőbb matematika

Könyvajánló GIMNAZISTÁKNAK és KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából

Eredetileg ebből a könyvből szoktam feladatokat adni. Ehhez külön két kötetnyi megoldás is kapható. Régen ebből a könyvből adták az érettségi feladatokat is és jól témákra bontott sokféle feladat található benne!
Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából
Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából - Megoldások I Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából - Megoldások II

MATEMATIKA – Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény I-II-III

Újabban nagyon megkedveltem ezt a könyvet. A három kötet felöleli az egész gimnázium alatt tanult anyagot és mindegyik kötethez egy külön CD-n vannak a részletesen kidolgozott megoldások. Ezen kívül az adott témakörön belül mindig 3 nehézségi szintű feladatokat is találni, így mindenki megtalálja a saját szintjéhez való példákat!
MATEMATIKA – Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény I
MATEMATIKA – Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény II MATEMATIKA – Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény III
 

Hol lehet beszerezni a fent ajánlott könyveket?

A könyvek többsége mindegyik nagyobb könyvesboltláncnál beszerezhető, viszont van pár, ami csak szakkönyvesboltban vagy tankönyvesboltban elérhető.
Értesítés
Osszd meg ezt az oldalt :)

Szavazás
Induló 7percmatek.hu weboldalamhoz és egyben diplomamunkámhoz kérném segítséged ennek a rövid kérdőívnek a kitöltésével. A kérdőív két oldal és kb 2 perc alatt kitölthető! Előre is köszönöm segítséged!Kérdőív kitöltése

Keresés
Google
VÁLASSZ NYELVET
Webstatisztika

Kattints ide a statisztikáért

Partnerek

MiMi.hu tudástár: Matematika
 
Nyitólap Magamról Fejlesztés Oktatás Ajánlat Kapcsolat
Szerzői jog (c) 2006. Készítette Czibik Gábor. Minden jog fenntartva.