Projektek
www.czibik.hu - a saját oldalam
PHP - szerver oldali programozás
MySQL - adatbázis-kezelés, adatbázis-tervezés
Javascript - kliens oldali programozás
CSS - design
Keresőmarketing, kereső optimalizáció
 
www.czibik.hu - a saját oldalam
Egy weboldalra ránézve gyakran nem megállapítható, hogy vajon mekkora rész dicséri az oldal alkotójának keze munkáját, ugyanis már sok olyan „portál-rendszer” is létezik (pl.: PHPNuke, PostNuke stb.), amivel viszonylag könnyen és gyorsan, szinte semmilyen programozási ismeret nélkül elindítható egy oldal egy rövid telepítés után. Itt előre elkészített kinézetek (skinek), valamint modulok közül lehet választani.
Nekem azonban egyéni igényeim voltak a weboldalammal szemben és szerettem volna az alapjaitól én fejleszteni az egészet. Számomra mindig a design a legnehezebb rész, mivel én programozó vagyok, és nem designer. Ezért a design (kinézet) egy részében egyik ismerősöm segített (pl.: színek, betűtípusok kiválasztása stb.), ezen kívül minden más, ami az oldalon található az én művem :)
Az oldalt alapvetően ingyenesen használható technológiákkal kívántam üzemeltetni, ezért esett a választásom a jó bevált Apache – PHP – MySQL hármasra. Az oldalt helyileg a számítógépemen fejlesztem, ez lehetővé teszi számomra a fejlesztést és tesztelést akkor is, ha nem vagyok internet közelben (pl.: utazás, vagy a Balaton-parton nyaralás közben :)

Fejlesztő környezet telepítése
Én az EasyPHP 1.8-as verzióját használom, ami gyakorlatilag egy 3 az 1-ben telepítő-csomag. A csomag tartalmazza az Apache web szervert, PHP server oldali script támogatás és a MySQL adatbázis-kezelő. A csomag könnyen telepíthető, és gyakorlatilag rögtön neki lehet állni a fejlesztésnek. Természetesen, ahogy újabb és újabb igények merültek fel programozás közben, úgy kellett személyre szabni az alapértelmezett beállításokat. Az oldalon használt technológiák a következők:
 
PHP - szerver oldali programozás
A PHP (rekurzív rövidítéssel "PHP: Hypertext Preprocessor") széles körben használt általános célú szkriptnyelv, amely kifejezetten alkalmas - akár HTML-be ágyazott - webalkalmazások fejlesztésére.
PHP-re azért volt/van szükség a fejlesztés során, mivel az egész oldal dinamikusan épül fel (pl.: Regisztráció / Üzenőfal / Hírek stb.) és ezeket nem lehet megoldani statikus HTML lapokkal. A PHP kód fejlesztéséhez a Zend Studio-t választottam, ami nagyban megkönnyíti a programozást.
Az oldalon a következő “főbb” funkciók valósulnak meg a PHP segítségével: Session kezelés, az oldal szerkezetének összeállítása, MySQL adatbázissal való kommunikáció, email küldés, szerver oldali validációk, dinamikusan generálódó ListBox/CheckBox–ok (adatbázisból származó adatokkal)
 
MySQL - adatbázis-kezelés, adatbázis-tervezés
A MySQL egy ingyenesen használható adatbázis kezelő. Gyakorlatilag ez az oldal lelke, hiszen az oldalon található összes információ (minden szöveg!) az adatbázisból származik. A MySQL adminisztrációjához a phpMyAdmin-t haszálom, ami egy PHP alapú interfészt nyújt az adatbázishoz.
Az oldalon lévő összes információ az adatbázisból származik, többek között az oldalon látható összes szöveg is. Ezért fontos volt az adatbázist jól megtervezni. Az optimális működés érdekében az adatbázis Harmadik normálformában van.
Sajnos a MySQL általam (és a web szolgáltatóm által ) használt 4.1.9-es verziója még nem támogatja a tárolt eljárások írását, így ezt úgy oldottam meg, hogy az adatbázishoz kapcsolódó hívásokat, lekérdezéseket, módosításokat külön függvényekkel egy php file-ba csoportosítottam, így valamennyire egységesen kezelhetőek.
Az adatbázis felépítésében és az adatbázis modellezésében a Sybase Powerdesigner volt segítségemre.
 
Javascript - kliens oldali programozás
A Javascript egy HTML fájlokba tervezett objektum-orientált nyelv. Alapjai a C és C++ nyelvek, így ezekre sokban hasonlít.
Az oldalon JavaScript segítségévek valósulnak meg a kliens oldalon is elvégezhető műveletek (pl. validációk) ezzel csökkentve a felesleges lapújratöltések számát, ezzel csökkentve a web-szerver terheltségét és gyorsítva a böngészést. Ilyen fukciók a jelszavak esetében az MD5-ös titkosítás, vagy a dinamikus lapozó gombok az oldal újra töltése nélkül, amik könnyen felhasználhatóak több helyen is.
 
CSS - design
A CSS egy olyan leírónyelv, melynek segítségével különböző stíluslapokat hozhatunk létre és ágyazhatunk be HTML honlapjainkba. Ezek a stíluslapok befolyásolják az oldal megjelenését: meghatározhatjuk velük, hogy az egyes HTML elemek mekkora méretben, milyen színnel jelenjenek meg.
Az oldalon ennek a technológiának a segítségével történt a design. Ennek az előnye, ha valamit módosítani, finomítani kell a megjelenésben (pl.: fejléc kinézetét) elég csak a CSS lapon módosítani, nem kell az összes létező helyen átírni a megjelenítést, ahol fejléc van.
 
Keresőmarketing, kereső optimalizáció
A keresőmarketing vagy keresőoptimalizáció olyan tevékenységek összességét jelenti, mely célirányosan növeli egy adott weboldal elérhetőségét a különböző internetes keresőkben és tematikus linkgyűjteményekben.
Mivel csak úgy senki sem írná be magától, hogy www.czibik.hu ezért, hogy az oldalra rátaláljanak az érdeklődők, először is külső linkeket kell elhelyezni látogatott lapokon (minél job “minőségűeken”, ha lehet). Én ilyeneket helyeztem el a “Startlap” lapokon a megfelelő kategóriákban. Többen is innen jutnak el hozzám.
Egy másik lehetőség arra, hogy valaki az oldalamra tévedjen az, ha valaki egy keresőben (pl.: Google, Yahoo, MSN Search stb.) egy adott szóra, vagy szavakra keres. Ekkor, ha az oldal viszonylag elöl szerepel a találati listában, akkor elképzelhető, hogy a látogató eljut az oldalhoz.
A webmarketing arra használható, hogy az adott oldalt feljebb tornászd a találati listán. Ehhez persze nem elég, ha beregisztrálod az adott oldalt a keresők rendszerébe, hanem az oldalnak meg kell felelnie bizonyos tervezési követelményeknek, és akkor sokkal nagyobb eséllyel indulhat a keresők harcában. Én a Google ajánlásait olvastam el és át is alakítottam az oldal szerkezetét annak megfelelően, és láss csodát, pár hét alatt pl a “czibik” kulcsszóra keresve a 4-5 lapról feljöttem az első lap első helyére. Azóta azon szoktam derülni, hogy milyen keresett szavakra is találatkén jelzi az oldalamat. Olyanokra is hozza, amire nem is gondoltam. A kereső optimalizáció eredményét egyébként a webstatisztikában is nyomon lehet követni, mert ott látni lehet, hogy ki honnan érkezett az oldalra, és az adott esetben, milyen szóösszetételre keresve.
Értesítés
Osszd meg ezt az oldalt :)

Szavazás
Induló 7percmatek.hu weboldalamhoz és egyben diplomamunkámhoz kérném segítséged ennek a rövid kérdőívnek a kitöltésével. A kérdőív két oldal és kb 2 perc alatt kitölthető! Előre is köszönöm segítséged!Kérdőív kitöltése

Keresés
Google
VÁLASSZ NYELVET
Webstatisztika

Kattints ide a statisztikáért

Partnerek

MiMi.hu tudástár: Matematika
 
Nyitólap Magamról Fejlesztés Oktatás Ajánlat Kapcsolat
Szerzői jog (c) 2006. Készítette Czibik Gábor. Minden jog fenntartva.